Koulutukset
Ohjaaja- ja valmentajakoulutukset
Junioriohjaajakoulutus
Suomen Tankotanssiliitto järjestää vuosittain Junioriohjaajakoulutuksen. Koulutuksen tavoitteena on luoda lajin pariin pyrkiville ja lajissa jo toimiville tankotanssiohjaajille perustiedot ja – taidot tankotanssin turvalliseen ohjaamiseen. Koulutus antaa hyvän valmiuden ohjata tankotanssia kaiken ikäisille, mutta erityisesti koulutuksessa pureudutaan lasten ja nuorten ohjaamisen erityispiirteisiin.
Koulutus koostuu kahdesta lähiopetusviikonlopusta, sekä verkossa suoritettavista ennakkotehtävistä ja loppukokeesta. Lisäksi koulutuksen hintaan sisältyy Suomen Punaisen Ristin ensiapu 1 -kurssi, jonka kurssilaiset voivat suorittaa omavalintaisella SPR:n avoimella kurssilla.
Koulutuksen osa-alueet
- Olympiakomitean Tervetuloa ohjaajaksi -verkkokoulutus
- Suomen Tankotanssiliiton sääntökoulutus
- Reilu ja puhdas urheilu
- Yli 15 h tankotanssin suoritustekniikoita
- EA1-kurssi
- Toiminnallinen anatomia ja biomekaniikka tankotanssissa
- Lasten ja nuorten kasvun vaikutus valmennukseen/ohjaukseen ja rasitusvammojen ennaltaehkäisy
- Lasten ja nuorten voima- ja liikkuvuusharjoittelu
Sääntökoulutukset
Suomen Tankotanssiliitto tarjoaa kansainvälisen lajiliitto POSAn sääntöihin perustuvia sääntökoulutuksia, joita suositellaan kilpailemisesta kiinnostuneille urheilijoille, valmentajille ja huoltajille. Lisäksi sääntökoulutuksia suositellaan tuomarikoulutuksesta kiinnostuneille ennen varsinaiseen tuomarikoulutukseen osallistumista.
Sääntökoulutus 1
Tätä koulutusta suositellaan kilpailemisesta kiinnostuneille tai jo hieman kilpailukokemusta omaaville henkilöille. Koulutuksen tavoitteena on antaa hyvä yleiskäsitys kilpailuun osallistumisesta, kilpailuprosessista ja sääntöjenmukaisesta kilpailuesityksen rakentamisesta. Koulutuksessa käydään läpi Suomen Tankotanssiliiton urheilijaa koskevat ohjeet ja säännökset sekä soveltuvilta osin POSAn Rules and Regulations. Lisäksi perehdytään POSA Pole Sport Code of Points -sääntöihin ja pääkohdat POSA Pole Art -säännöistä.
Koulutuksen jälkeen sinulla on hyvä käsitys siitä, millaisiin Suomen Tankotanssiliiton kilpailuihin urheilija voi Suomessa osallistua, mitä kilpailuihin osallistuminen edellyttää urheilijalta, valmentajalta tai huoltajalta, miten ilmoittaudut kilpailuihin ja mitä ottaa huomioon sääntöjen mukaisen kilpailukoreografian rakentamisessa. Ymmärrät myös, miten lajin kilpailuesitystä arvioidaan ja mistä urheilijan pisteet koostuvat ja mitkä tekijät niihin vaikuttavat. Sääntö 1 -koulutusta suositellaan myös ennen ensimmäistä tuomarikoulutusta. Koulutuksen pitävät Suomen Tankotanssiliiton viralliset tuomarit.
Sääntökoulutus 2
Sääntökoulutus 2 on tarkoitettu jatkokoulutukseksi Sääntökoulutus 1:n käyneille, tai jo sääntöjä tuntevalle kilpailijalle/valmentajalle. Koulutuksessa syvennytään etenkin taiteellisten pisteiden arviointikriteereihin ja pakollisten liikkeiden valintaan Pole Sport-kilpailuissa. Lisäksi koulutuksessa käydään läpi perusasiat Pole Art-sääntöjen näkökulmasta, sekä tärkeimmät erot Pole Sportiin verrattuna. Koulutuksen pitävät Suomen Tankotanssiliiton ja kansainväliset lajiliiton (POSA) viralliset tuomarit.
Tuomarikoulutus
Tuomarikoulutus on suunnattu tuomaritoiminnasta kiinnostuneille.
Koulutuksessa opiskellaan POSA:n säännöt omatoimisesti aikataulutetusti ennen koulutusviikonlopun Zoom-koulutusta. Koulutusviikonlopussa syvennytään eri tuomarirooleihin ja tuomarointiin käytännön tasolla.
Koulutuksen hyväksyttävästi suorittaneet voivat toimia tuomarina POSA:n ja Suomen Tankotanssiliiton alaisissa kansallisen tason kilpailuissa.
Tuomarit sitoutuvat kehittämään osaamistaan osallistumalla liiton tuomaritoimintaan käytännön tuomaroinnissa, sekä tuomariharjoituksissa. Kaikki tuomarit ovat sitoutuneet myös liiton antidopingtoimintaan allekirjoittamalla antidopingsopimuksen (lisenssin oston yhteydessä ja suorittavat SUEK ry:n Puhtaasti paras ja Reilusti paras -verkkokoulutukset).
Kysymykset koulutukseen liittyen: Asta Pussinen, paatuomari@tankotanssi.fi
ADT / Reilu kilpailu
Suomen Tankotanssiliiton jäsenet, urheilijat, valmentajat ja liiton toimintaa järjestävät ja siihen osallistuvat henkilöt ovat antidopingsäännöstön alaisia toimijoita. Antidopingtoiminta (ADT) ja reilun kilpailun koulutusta suositellaan kaikille liiton jäsenille. Koulutuksessa käydään läpi lisenssin hankkiminen ja puhtaan ja reilun kilpailutoiminnan perusteet. Koulutus myös herättelee miettimään, mikä rooli eri toimijoilla on turvallisen ja reilun kilpailutoiminnan mahdollistamisessa ja edistämisessä.
Koulutuksen jälkeen tiedät, mikä on sinulle oikea lisenssi ja miten se hankitaan, sekä ymmärrät, mihin lisenssi sinut sitouttaa. Sinulla on hyvä käsitys urheilun eettisistä säännöistä, liiton antidopingohjelmasta ja kurinpitosäännöistä ja WADAn antidopingsäännöstöstä sekä tiedät, mitkä ovat vastuusi ja velvollisuutesi lääkityksen ja lisäravinteiden käytössä. Osaat myös tarpeen mukaan hakea lääkitykselle erivapautta.
Koulutusta järjestetään sekä suomeksi että englanniksi. Koulutuksen pitävät Suomen Tankotanssiliiton ja Kansainvälisen Voimalajiliiton kouluttajat, joilla on SUEKin kouluttajapätevyys.