Tankotanssi on Suomessa opetettu vuodesta 2007 alkaen ja nykyisellään lajia harrastetaan kymmenissä kouluissa/studioissa ympäri maata. Jos haluat perehtyä lajin länsimaiseen historiaan 1920-luvulta saakka sekä lajin alkuvaiheisiin Suomessa syvemmin, niin suosittelemme lukemaan Oululaisen tankotanssin opettajan, Carmen Kekin opinnäytetyön ”Tangon taikaa”.
Alla tärkeimpiä vuosilukuja ja henkilöitä kotimaisen tankotanssin edistämisessä:
2007
- Ensimmäinen tankotanssikoulu, Rock the Pole perustetaan Helsinkiin Maria Kekkosen ja Olha Venäläisen toimesta.
2008
- Iina Laatikainen perusti Tampereelle Suomen Tankotanssi Oy:n ja Annika Koskela (Pole-A-Holic) vei lajin Pohjanmaalle (Seinäjoki 2008, Vaasa 2010).
2009
- Tanja Suni ja Nelle Swan (ensimmäisen Pohjoismaisen tankotanssikoulun perustaja) järjestivät Pole Art tapahtuman Helsingissä.
- Oona Kivelä voittaa Pole Art -kilpailun.
2010
- Ensimmäiset Tankotanssi SM-kilpailut Ravintola Virgin Oilissa (ensimmäinen mestari Oona Kivelä), Helsingissä.
- Kemissä Jari Kotkansalon ja Janika Nousiaisen Kemi Physio Phoenix aloitti tankotanssitunnit.
2011
- Annika Sällyä, Satu Myllymäki ja Nita Saarenpää aloittivat Tornion seudulla ohjaukset.
- Henriikka Roo esiintyy Talent Suomi ohjelmassa tankotanssijana.
- Oona Kivelä voittaa Brasilian World Cupin ja Pole Artin.
2012
- Toiset SM-kilpailut (voittaja Henriikka Roo) GoExpossa.
- Muita alkuvuosien kaikille avoimia tapahtumia ovat olleet mm. Pole Vibes-, Tampere Open-, ja Seinäjoen koko perheen tankotanssitapahtuma.
2014
- Oona Kivelä voittaa IPSF:n World Pole Sport Championships-kilpailun
2015
- Maija Kaipanen-Koskinen ja Reetta Mällinen tuottavat Pole Night Showcase-tapahtuman helmikuussa Sokos hotel Vaakunassa, Hämeenlinnassa ja uusi gaala-tyylinen tapahtuma näkee päivänvalon ja saa uusinnan vielä saman vuoden lokakuussa Aulankosalissa, Hämeenlinnassa.
- Voimalajiliiton pj. Jyrki Rantasen toimesta tankotanssi liitetään lajina Voimalajiliittoon ja antidopingjärjestelmään tavoitteena lajin urheilu-statuksen nostaminen. Alkumetreillä Kaipanen-Koskinen ja Mällinen sekä Hulda Rankanen, Heini Pekkanen ja Saija Kivilehto toimivat merkittävänä apuna liiton tankotanssitoimintojen käynnistämisessä.
2016
- Oona Kivelä esiintyy Suomen Urheilugaalassa.
- Ensimmäiset Voimalajiliiton ja adt-toiminnan alaiset SM-kilpailut Aulanko Areenalla (Mestarit Oona Kivelä, Markus Sauvola ja Meri-Tuuli Roihankorpi-Sirviö).
- Liitto aloittaa yhteistyön IPSAF-liiton kanssa ja ensimmäistä kertaa lajin historiassa Suomessa kansainväliset edustuspaikat jaetaan karsintakilpailun (SM) kautta.
- Liiton henkilöstöön tulee muutoksia ja Maija ja Reetta jäävät pois liiton toiminnasta ja perustavat myöhemmin samana vuonna toisen tankotanssiliiton Suomeen.
- Pole Night Showcase jatkuu kolmannen kerran Maijan ja Reetan toimesta ja he lisäävät tankotanssin opetusta perustamalla Pole Fit Factoryn Hyvinkäälle.
- Ensimmäinen IPSAF-tuomarikoulutus Petäys Resortissa tuottaa maan ensimmäiset IPSAF-tuomarit.
- PM-kilpailut Hämeenlinnassa syksyllä ja uutena toimintana aloittelijoille suunnatut kilpailut Jämsän Fitfest tapahtumassa elokuussa.
- Liitto järjestää Nordic Championships – kilpailun, josta nähdään kooste YLE2:lla Puhdasta Voimaa™- tapahtumassa ja tämä on ensimmäinen kerta historiassa, kun tankotanssi on Suomessa televisiossa tässä mittakaavassa. Kilpailun voittaa Oona Kivelä naisten sarjassa, Henri Heikinheimo miehissä ja Meri-Tuuli Roihankorpi-Sirviö masters-sarjassa.
- Ensimmäinen Flying Pole esitys julkisuudessa, kun Henriikka Roon esitykset ovat mukana sekä Puhdasta Voimaa-ohjelmassa, että Talent kilpailussa. Tankotanssijat ovat muutenkin myös hyvin esillä Talent Suomi – ohjelmassa.
- Liitto julkaisee SM-karsinnat seuraavalle vuodelle, tapahtumia ovat tekemässä yhteistyössä Tankotaivas Oulussa, Studio Move Tampereella sekä Vertical Club Helsingissä.
- Liitto julkaisee 2017 vuodelle lisää tuomarikoulutusta, juniorivalmentajakoulutuksen sekä promotionaalisia kilpailuja mm. Ideaparkin Kesämessuille sekä Jämsän Fitfest -tapahtumaan.
2017
- SM-kilpailuihin ei enää haeta videoilla, vaan liiton alaisuudessa järjestetään karsinta-kilpailut, joista parhaat pääsevät SM-kilpailuun ja sitä kautta kansainvälisiin kilpailuihin.
- Tankomarkkinat™ esittelee SM-kilpailujen lisäksi Aerial Showcase – formaatin, jossa ilma-akrobaatit mittelevät toisiaan vastaan. Tapahtumassa on mukana myös muita kehonhallintaan liittyviä lajeja.
- Liitto hyväksytään Suomen Olympiakomitean kumppanuusjäseneksi.
- Liitto tekee monivuotisen tv-sopimuksen CMORE-kanavien kanssa, mikä takaa tankotanssille merkittävän tv-näkyvyyden.
- Liitto allekirjoittaa sopimuksen 2019 vuoden MM-kilpailuista Suomessa.
- Liitto aloittaa laajan kansainvälisen antidopingyhteistyön POSA-liiton kanssa.
- Juniorisarjat tulevat mukaan SM-kilpailuihin ja 2018 tulevaksi julkaistaan duot.
- Liitto tuottaa Rafaela Montanaron Workshop-kiertueen Suomessa.
- Kansainvälinen liitto POSA allekirjoittaa sopimuksen tankotanssi-kilpailuista 2019 World Gamesissa.
- Liitto aloittaa yhteistyön European Pole Dance Federationin kanssa ja julkaisee Suomen Pole Art – kilpailun alkavaksi 2018 alkaen.