Säännöt

Suomen Tankotanssiliitto on osa Suomen Voimalajiliittoa ja noudattaa samoja sääntöjä.

Voimalajiliiton säännöt
Antidoping-säännöt

Tankotanssiliitto noudattaa myös kansainvälisen Pole Sports & Arts World -liiton kilpailusääntöjä. Kilpailusäännöt on ladattavissa POSA:n sivuilta.

Code of points antaa lajiliitoille luvan poiketa virallisista säännöistä kansallisella ja aluetasolla. Alta voit lukea Suomessa yleisesti käytössä olevat säännöt, jotka poikkeavat POSA:n Code of Points tai Rules and regulations säännöistä. Mahdolliset muut poikkeukset säännöissä mainitaan aina kilpailuun ilmoittautumisen yhteydessä Suomisport tapahtumassa.

Harrastetasoa koskevat säännöt:

Säilyttääksemme etenkin uusilla harrastajilla mahdollisuuden kilpailla ”matalan kynnyksen kilpailuissa”, on 1.1.2023 otettu käyttöön seuraava pisteraja:
Mikäli harrastetason kilpailija saa kisoissa yli 90 pistettä, on kilpailijan siirryttävä kilpailemaan kilpatasolle seuraavalla kilpakaudella. Kilpakausi on kalenterivuosi. Jos urheilija on saanut harrastetason edustuspaikan kansainvälisiin kilpailuihin yli 90 pisteen suorituksella, saa hän luonnollisesti osallistua kyseisiin kansainvälisiin kilpailuihin harrastetasolla.

Harrastetason kansallisissa kilpailuissa liitto ei julkaise kisaajien pisteitä, vaan pelkästään sijoitukset. Kilpailutapahtumassa juontaja voi kertoa pisteet kolmen (3) parhaiten sijoittuneen osalta. Kaikki kilpailijat saavat tietää omat pisteensä ja ne tulevat näkyviin kilpailijoille jaettaviin kunniakirjoihin, sekä difficulty sheet:n. Poikkeuksena tässä harrastetason karsintakilpailu, jossa julkaistaan kaikkien osallistujien pisteet.

Kilpatasolla kilpaillut urheilija ei lähtökohtaisesti voi kilpailla harrastetasolla. Mikäli kilpailija pitää vähintään yhden vuoden taukoa kilpailemisesta sekä pole sport että pole art kilpailuissa, voi hän kilpailijan tekninen taso huomioiden palata takaisin harrastetasolle. Huomaathan, että säilyttääkseen kilpailuoikeuden, on kilpailijalla oltava voimassa oleva antidopingsopimus (lisenssin kautta) myös pitäessään välivuotta kilpailemisesta.

Uusien pakollisten liikkeiden ilmoittaminen:

Suomessa ei ole käytössä uusien pakollisten liikkeiden ilmoittamista kilpailutapahtuman yhteydessä, vaan kaikki uudet liikkeet tulee ilmoittaa ja hyväksyttää POSA:n kautta Code of points:n ohjeiden mukaisesti. Suomessa järjestettävissä kansallisen tason kilpailuissa ja studiokilpailuissa pakollisiksi liikkeiksi hyväksytään vain Code of points:n liikelistaukseen tai sen liitteisiin hyväksytyt liikkeet.

Yleiset kilpailu ja tapahtumasäännöt:

  • Liiton järjestämissä studiokilpailuissa tulee olla vähintään 15 ilmoittautumista toteutuakseen
  • Suoritusjärjestys kilpailijoille tehdään Suomen Tankotanssiliiton toimesta ennen tapahtumaa
  • Kansallisen tason kilpailuissa Varsity- ja Junior A -ikäluokan sarjoille ei järjestetä erillisiä karsintoja vaan suora finaali. Muissa sarjoissa voidaan järjestää erillinen karsinta kilpailijamäärästä riippuen. Mahdollisesta karsintarajasta ilmoitetaan kunkin kilpailutapahtuman kohdalla erikseen.
  • Kilpailijalla saa olla kilpailutapahtumassa yksi (1) huoltaja TAI valmentaja. Huoltajalla/valmentajalla tulee olla voimassaoleva liiton lisenssi. Lisenssin omaava huoltaja/valmentaja pääsee ilmaiseksi kilpailutapahtumaan, johon hänet on nimetty viralliseksi huoltajaksi/valmentajaksi. Kaikki muut urheilijan kannattajat lunastavat pääsymaksulliseen tapahtumaan pääsylipun.
  • Kilpailuareenalla saa liikkua kilpailun aikana vain suoritusvuorossa olevat urheilijat, kilpailun avustajat, tuomarit sekä akkredioidut kuvaajat siten, että se ei vaikuta kilpailijan suoritukseen tai tuomarien näkyvyyteen. Kuvaajien ja avustajien tulee myös huomioida, että he ovat mahdollisimman vähän muiden kuvaajien ja kilpailijan sekä taustamainosten välissä.
  • Kilpailijoiden kannustajien (ml. huoltajat ja valmentajat) liikkuminen suorituspaikalla suoritusten aikana on ehdottomasti kielletty. Huoltajien ja valmentajien tulee olla joko kilpailijoiden odotusalueella tai katsomossa. Kilpailijat, jotka eivät ole suoritusvuorossa eivät niinikään saa liikkua suorituspaikalla muiden kilpailjoiden ollessa suorittamassa vuoroaan.
  • Kaikissa liiton tapahtumissa urheilijat kilpailevat omalla vastuullaan ja vakuutuksellaan ja allekirjoittavat kilpailijasopimuksen, joka sisältää vastuuvapautuksen järjestäjille sekä luvan käyttää tapahtumassa urheilijasta otettavia kuvia, videota, ääntä ym. vastikkeetta liiton ja kumppaneiden uutisoinnissa sekä markkinoinnissa.
  • Kilpailijoiden tulee pitää kilpailuasua suorituksissaan, tulosten julkistuksessa sekä palkintojenjaossa. Mahdollisia seuran tms omia mainosasuja voi pitää muuten tapahtumissa.

Huoltajana / valmentajan toimiminen Suomen Tankotanssiliiton alaisissa kilpailuissa

  • Kilpailussa virallisena huoltajana/valmentajana toimivalla tulee olla voimassa oleva liiton lisenssi ja antidopingsopimus minkä tahansa Suomen Voimalajiliiton lisenssin kautta. Lisenssi on pääsyvaatimuksena mm. backstagelle pääsyyn. Lisenssi tulee hankkia kyseisen kilpailun ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä.
  • Kilpailutapahtumassa kilpailijalla voi olla vain yksi virallinen huoltaja TAI valmentaja. Kilpailutapahtumaan nimetty lisenssin omistava huoltaja/valmentaja on oikeutettu ilmaiseen sisäänpääsyyn katsomoon seuraamaan kilpailua (HUOM! koskee vain kansallisen tason kilpailuja).
  • Alle 18-vuotiaalla tulee olla tapahtumapaikalla nimetty huoltaja. Mikäli huoltaja katsoo, että alaikäinen pärjää backstagella ja esiintymistiloissa ilman huoltajaa, riittää että huoltaja on tavoitettavissa kilpailupaikalla yleisön tiloissa silloin, kun urheilija on kilpailupaikalla. Tällöin huoltaja ei tarvitse lisenssiä, mutta hänen on ostettava lippu katsomoon.
  • Huomioithan, että Varsity -sarjassa varmistaja (spottaaja) lavalla on pakollinen. Varmistajana toimiva huoltaja/valmentaja tarvitse voimassaolevan lisenssin ja antidopingsopimuksen päästäkseen esiintymistilaan ja backstagelle.

Yleiset peruutusehdot

Tapahtumiin ilmoittautuminen on sitovaa, joten ilmoittautuessaan Suomen Tankotanssiliiton alaiseen tapahtumaan, osallistuja sitoutuu maksamaan tapahtuman osallistumismaksun. Osallistumismaksua ei palauteta, mikäli osallistuminen peruuntuu esimerkiksi sairastumisen tai muun syyn vuoksi. Osallistumismaksu palautetaan, mikäli tapahtuma perutaan järjestävän organisaation (järjestävä jäsenseura tai liitto) toimesta.

Osallistumisten peruutusten toivotaan tulevan mahdollisimman aikaisin, koska tapahtumien kuluja aiheuttavat tarvikkeet tilataan osallistujamäärän mukaan ja kilpailijamäärällä on monissa kilpailuissa iso merkitys aikataulutukseen. Osallistumisen peruminen tulee tehdä viimeistään 15 työpäivää ennen tapahtuman alkua. Tämän jälkeen osallistuminen on mahdollista perua terveydenhuollon ammattihenkilön todistuksella (sairaanhoitaja, lääkäri tai terveydenhoitaja). Mikäli osallistuminen perutaan alle 15 työpäivää ennen tapahtumaa ilman terveydenhuollon ammattihenkilön todistusta, liitto voi laskuttaa urheilijalta 30 euron peruutusmaksun. Maksamaton peruutusmaksu on este seuraavaan kilpailuun osallistumiselle. Peruutuksissa, jotka tehdään alle 15 työpäivää ilman terveydenhuollon ammattihenkilön todistusta, liitolla on myös oikeus asettaa kulloinkin voimassa olevan POSA:n Rules and Regulations -säännöstön mukainen kilpailukielto.

Kaikkiin Suomen Tankotanssiliiton alaisiin kilpailuihin osallistumisen peruminen tehdään sähköpostitse osoitteeseen kilpailijat@tankotanssi.fi. Vain tähän sähköpostiosoitteeseen tulleet perumiset otetaan huomioon. Muissa kuin kilpailutapahtumissa perumiset tehdään osoitteeseen info@tankotanssi.fi tai ilmoittautumislomakkeella olevan ohjeen mukaan. Perumisia otetaan vastaan tapahtumapäivää edeltävään iltaan klo 18 saakka. Tämän jälkeen katsotaan, että urheilija on jättänyt ilmestymättä tapahtumapaikalle ilman peruutusta (poislukien hätätapaukset). Tässä tilanteeessa laskutetaan automaattisesti yllä mainittu 30 euron peruutusmaksu.

Kansainvälisissä POSAn kilpailuissa noudatetaan ajantasaista Rules and Regulations -ohjetta. Huomaathan, että POSA hyväksyy kansainvälisissä kilpailuissa vain englanninkielisen lääkärintodistuksen.

Grippien käyttö ja kielletyt gripit

Pyydämme kaikkia kilpailijoita lukemaan ohjeet huolellisesti läpi. Etenkin pihkapohjaiset gripit ovat olleet varsin yleisiä Suomen kilpailuissa. Vastedes sellaisen hallussapito kilpailupaikalla johtaa suoraan urheilijan hylkäämiseen.

Grippien käytön ja kiellettyjen grippien suhteen Suomessa noudatetaan POSAn kansainvälisiä sääntöjä. Huomaathan, että gripeistä linjataan SEKÄ COPissa ETTÄ Rules and Regulationissa.

Suomenkielinen tiivistelmä ohjeista (ristiriitatapauksissa noudatetaan POSAn englanninkielistä versiota totuutena):

  • Grippiä saa käyttää käsissä, jaloissa ja vartalossa. Grippi on aina laitettava ihoon. Grippiä ei saa laittaa tankoon.
  • Kiellettyjä grippejä ovat kaikki, jotka voivat vaikuttaa toisten urheilijoiden suorituksiin (eli jäävät niin tiukasti kiinni tankoon, että eivät lähde normaalilla tangonpyyhinnällä) tai aiheuttaa allergiaa. Näitä ovat esim.
    • Gorilla Grips, Rosin, Itac, Stickum
    • Kaikki aerosolituotteet sekä suihkutettavat sprayt
    • Kaikki tuotteet, joissa on ’resin’ tai tai vastaava raaka-aineena. Suomessa tätä tulkitaan niin, että kaikki pihkapohjaiset (pihkaa tai hartsia pienissäkin määrin sisältävät) grippiaineet ovat kiellettyjä. Huomaathan, että nämä saattavat olla tuotteen ainesosaluettelossa lukuisilla vaihtoehtoisilla nimillä merkattuna (rosin, resin, colophony, Greek pitch, pihka, hartsi, jousihartsi, kolofoni jne.)
  • Magnesiumia saa käyttää maltillisesti, kunhan sitä ei jää lavalle
  • Lisäksi uudet tai epätavalliset grippiaineet on hyväksytettävä Suomen Tankotanssiliiton teknisellä komitealla etukäteen

Grippien käytön valvonta

Grippien käyttöä tullaan tulevaisuudessa valvomaan kahdella tavalla:

  1. Kiellettyjen grippiaineiden tuominen kilpailupaikalle on kielletty. Mikäli urheilijalta, tämän huoltajalta tai valmentajalta löytyy hallusta kielletty grippi, urheilija hylätään. Kaikki kilpailun toimihenkilöt osallistuvat tarkkailuun, hylkäämisestä päätöksen tekee päätuomari
  2. Tangonpyyhkijöitä ohjeistetaan kertomaan päätuomarille välittömästi urheilijan suorituksen jälkeen, mikäli he havaitsevat tangossa grippiä joka on vaikea puhdistaa.