SAARA PORTAANKORVASTA TANKOTANSSIN SUOMEN MESTARI 2021!

Suomen liikuntapääkaupungissa – Jyväskylässä miteltiin viikonlopun aikana tankotanssin SM-titteleistä ja lauantain kovatasoisten karsintojen jälkeen vuorossa olivat finaalit sunnuntaina.
Sunnuntaina Jyväskylän monitoimitalolla nähtiin huikea finaali, kun 8 finalistia per sarja taisteli Suomen mestaruudesta. – finaali oli lajin historian kovin kotimaassa, koska kahdeksan urheilijan finaaliin ei ollut asiaa alle 100 pisteen suorituksilla karsinnassa siitäkin huolimatta, että aiempien vuosien mestareista Sanni Erämies ja Oona Kivelä olivat joutuneet jättämään leikin kesken jo ennen karsintoja.

Viime vuonna SM-hopeaa napannut, vantaalainen Saara Portaankorva ei jättänyt tänä viikonloppuna mitään sattuman varaan, vaan otti omansa jo lauantain karsinnassa uusilla SE-pisteillä (128,100) ja tyylitteli sunnuntaina mestaruuteen pisteillä 127,800 ennen Someron Adeliina Frankbergia (120,387) ja Helsingin Jasmin Läspää (109,833). SE-tulos on 2020 sääntöuudistuksen jälkeen kovin kotimainen tulos liiton tapahtumissa.

Muiden sarjojen mestarit olivat:
Junior Varsity: Nella Laanniemi, Tampere
Junior A: Mandi Koskela, Ranua
Junior B: Marianna Kettunen, Tornio
Junior Mixed Doubles: Nella Lumio & Minea Lumio, Tampere
Masters 40+ naiset Kaisa Suisto, Jyväskylä
Masters 50+ naiset: Meri-Tuuli Roihankorpi-Sirviö, Lohja
Masters 40+ miehet Sami Huhtakallio, Vaasa
Senior Doubles: Johanna Rajamäki & Sami Huhtakallio, Vaasa
Parapole: Sini Sjöblom, Helsinki

Tankotanssi on akrobatiaa, notkeutta, voimaa ja esiintymiskykyä yhdistävä urheilulaji, jossa kilpaillaan sekä yksilö- että parisarjoissa. Kilpailuesityksen pituus on noin kolmesta neljään minuuttiin, ja urheilija arvioidaan pisteyttäen esityksen pakollisten liikkeiden vaikeustaso, tekninen suorituspuhtaus ja esityksen taiteellinen taso.

Viikonlopun kilpailuissa mitalikolmikot saavat paikan Suomen maajoukkueessa, joka osallistuu lajin MM-kilpailuihin Italian Bolognassa joulukuun alussa.

Suomen Tankotanssiliitto on järjestänyt lajin SM-kilpailut vuodesta 2016 lähtien ja kansainvälinen lajiliitto POSA (Pole Sports and Arts World Federation) järjesti menestyksekkäästi MM-kilpailut Suomessa 2019. Tämän näytön pohjalta Suomelle myönnettiin myös vuoden 2023 MM-kilpailut, jotka tullaan järjestämään niin ikään liikuntapääkaupunki Jyväskylässä.

Voimalajiliitto aloitti vuonna 2015 ensimmäisenä maailmassa vahvin lajien kilpailut WADA tasoisen antidopingohjelman alla ja liitto on sekä SUEKin valvonnan alainen, että Suomen Olympiakomitean jäsen. Tankotanssi on lajina ollut mukana liiton toiminnassa loppuvuodesta 2015 alkaen ja sen markkinoinnissa käytetään liiton aputoiminimeä Suomen Tankotanssiliitto.

Kuva: ©️Suomen Tankotanssiliitto / Mikko Karsisto