Tiedote,  Uusimmat

Pole Sport ja Pole Art eroavaisuudet

Tankotanssin kilpailutoiminnassa noudatetaan kansainvälisen lajiliiton POSA:n (Pole Sports and Arts Federation) sääntöjä (Code of Points, COP). Pole Art -kisoja päästään Suomessa kisaamaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa 15.6. Lempäälässä järjestettävissä harraste- ja kilpatason kilpailuissa (lisätiedot ja linkin ilmoittautumiseen löydät täältä).

Moni saattaa pohtia, miten Pole Art sitten eroaa Pole Sportista ja kummassa haluaisi kilpailla. Helpottaaksemme valintaa kokosimme yhteen keskeisimmät eroavaisuudet näitä kahta koskien!

Erot tuomaroinnissa

Niin Pole Sportissa kuin Artissa A-tuomarit arvioivat urheilijan kykyä välittää tunteita ja ilmaisua liikkeen kautta. Tuomarit arvioivat urheilijan kykyä suorittaa tanssillisia ja akrobaattisia koreografisia liikkeitä mielikuvituksellisesti, sulavasti ja tyylikkäästi, ja tuomaroinnissa keskitytään esityksen taiteelliseen (artistic) puoleen. A-pisteiden ja tuomaroinnin osalta Art-kilpailuissa painotetaan Sportia enemmän taiteellista näkemystä, tarinankerrontaa ja mielenkiintoista liikekieltä, eikä tuomaroinnissa keskitytä samalla tavalla esimerkiksi lavan käyttöön.

Suurimmat eroavaisuudet ovat, että A-pisteiden maksimimäärä Art-kilpailuissa on 100 pistettä, kun taas Sportissa maksimipisteitä myönnetään 70. Pisteitä myönnetään Artissa yhteensä kymmenestä kohdasta, joista kustakin urheilija voi saada enintään 10 pistettä. Kohdat, joista pisteitä myönnetään, ovat samantapaisia kuin yleispisteet Sportissa, mutta bonuksia ei myönnetä.

E-tuomarit keskittyvät arvioimaan liikkeiden teknistä suoritusta. Jokaisella urheilijalla on mahdollisuus saada suorituksesta enintään 75 E-pistettä niin Pole Sportissa kuin Artissa, eli tuomarit arvostelevat suoritusta Art-kilpailuissa samalla tavalla kuin Sport-kilpailuissa.

T-tuomaroinnissa Pole Artissa esityksessä arvioidaan urheilijan yleistä teknistä osaamistasoa ja suorituksen vaativuustasoa osa-alueittain: omaperäisyys, suorituspuhtaus, transitiot, liikkuvuus, voima ja dynaamisuus. Pisteitä myönnetään Pole Artissa korkeintaan 65, kun taas Sportin D-tuomarointi jää pois. Pisteitä myönnetään yhteensä kahdeksasta kohdasta. Näistä kuutta arvioidaan, ja niistä myönnetään korkeintaan 10 pistettä kustakin. Kahdesta jäljelle jäävästä kohdasta toinen arvioidaan yksilökisaajille ja toinen duoille ja ryhmille, ja niistä myönnetään maksimissaan viisi pistettä.

Päätuomari antaa suorituksesta vähennyksiä samoin perustein kuin Sportissa, mutta vähennyssyitä on vähemmän – esimerkiksi Artissa akrojen määrää ei ole rajoitettu, eikä siitä myönnetä vähennyksiä. Art-esityksessä saa, mutta ei ole pakko, käyttää lavasteita.

Kilpatasolla esityksen kesto Pole Artissa on kaikissa kategorioissa 3.30–4.00, kun taas Pole Sportissa esityksen pituus on 3.20–3.30 Junior- ja Varsity-urheilijoilla sekä 3.50–4.00 Senior- ja Master-urheilijoilla.

Harrastetasolla esityksen kesto Pole Artissa on kaikissa kategorioissa 3.00–3.20, kun taas Pole Sportissa esityksen pituus on kaikissa Amateur-kategorioissa 3.20–3.30. Parapole-kategorioita järjestetään vain Pole Sportissa, ja esityksen pituus kaikissa Parapole-kategorioissa on 3.00–3.10.

Erot kilpailusarjoissa

Harrastetaso (Amateur) määritellään hieman eri tavalla Pole Art- ja Pole Sport -kilpailuissa. Pole Sportissa Amateur-sarjassa urheilija voi ilmoittaa enintään 0,5 pisteen arvoisia pakollisia liikkeitä sekä halutessaan yhden vaativamman liikkeen. Ilmoitettujen liikkeiden ulkopuolisen suorituksen vaativuustasolla ei ole rajoitteita. Sen sijaan Pole Artissa urheilija saa suorittaa tangolla vain liikkeitä, joiden arvo Sportin pakollisina elementteinä olisi enintään 0,5 pistettä. Yksikin tätä vaativampi esitetty liike missä tahansa vaiheessa Art-koreografiaa siirtää urheilijan automaattisesti ja pysyvästi kilpatasolle (Competitive).

Pole Artissa urheilijoiden on myös mahdollista kisata ryhmänä. Koko ryhmän on kilpailtava samalla tasolla (harraste- tai kilpataso), ja yksittäisen urheilijan tulee kilpailla samalla tasolla kaikissa sarjoissa, joissa hän kisaa, niin Sport- kuin Art-kilpailuissa. Eli esimerkiksi yksilösarjassa kilpasarjassa kilpaileva urheilija (Sportissa tai Artissa) ei voi kilpailla ryhmäsarjassakaan harrastetasolla.

Alle 15-vuotiaiden on mahdollista osallistua kansallisen tason studiokilpailuissa Pole Art -ryhmäsarjoihin, ja kansallisen tason studiokilpailuissa noudatetaan seuraavia sarjajakoja:

  • Juniors Group VA (6–14), vanhimman mukaan
  • Juniors Group AB (10–17), vanhimman mukaan
  • Group Mix 15+, kaikki yli 15-vuotiaita (mahdollisuus kv-kisoihin)

Ainoastaan Group Mix 15+ -sarjan osallistujien on mahdollista osallistua kansainvälisiin kilpailuihin, sillä kansainvälisissä kilpailuissa ikäraja ryhmäsarjoihin osallistumiselle on 15 vuotta.

Lisää tarkennuksia Pole Art-ryhmiin liittyen kansallisen tason studiokilpailuissa, löydät osana sääntöjä.