
Kooste tärkeimmistä sääntömuutoksista 2025
Tankotanssin kilpailutoiminnassa noudatetaan kansainvälisen lajiliiton POSA:n (Pole Sports and Arts Federation) sääntöjä (Code of Points, COP), joihin on tullut muutoksia kilpailukaudelle 2025. Alla on koottu keskeiset muutokset, jotka koskevat Suomen tankotanssikilpailuja.
Uudet kategoriat ja muutokset duo- ja trio-sääntöihin
Triot ovat tulleet uutena kategoriana mukaan COPiin. Lisäksi Duoille on lisätty ”Senior Doubles Mix” kategoria, jossa Senior ja Junior B ikäinen kilpailija voivat kilpailla keskenään.
Duo ja trio-kategorioita koskien sääntöihin on tullut uusia päivityksiä ja tarkennuksia:
Tankonostot:
- Duoissa urheilijat saavat osua lattiaan, kunhan molemmat osuvat myös tankoon.
- Trioissa vähintään yhden urheilijan on turvallisuussyistä pakko osua lattiaan. Muussa tapauksessa päätuomari antaa vähennyksen.
- Suomessa trioja koskeva turvallisuussääntö koskee kaikkia kategorioita. Kansainvälisissä kilpailuissa poikkeuksena on Varsity-kategoria, jossa kaikki kolme urheilijaa saavat olla yhtä aikaa tangolla tankonostoissa.
Lattianostoissa triojen kaikkien urheilijoiden on osallistuttava nostoon.
Tanssibonukset: Duoilla ja trioilla tanssibonuksia voi ansaita vain aikana, jolloin yksikään urheilija ei kosketa tankoon. Näinä aikoina riittää, että yksi urheilija osoittaa bonuksen arvoista koreografiaa bonusten kerryttämiseksi.
Pakolliset liikkeet:
- Duoissa kaikki pakolliset liikkeet tulee suorittaa täysin yhtäaikaisesti.
- Trioissa ryhmien A, B ja E liikkeet pitää esittää yhtäaikaisesti, mutta C-liikkeet ja lattialle päättyvät tai lattialta lähtevät D-liikkeet voi suorittaa kaanonina (ks. tarkat vaihtoehdot Pole Sport COP 2025 s.33). Muut D-liikkeet on esitettävä yhtäaikaisesti.
Parapole-kategorian esityspituuden tarkennus
Uusi esityspituus parapole-kategoriassa on kaikilla ikäkategorioilla 3:00-3:10 (COPissa on virheellinen tieto koskien Varsity, Junior A, Junior B-kategorian esityspituutta kirjoitushetkellä).
D-tuomaroinnin muutokset
D-tuomarointiin on tullut mukaan kaksi uutta bonusta. Tuoreimmasta COPista on poistettu ”Levels of execution” -merkinnät ja lisäksi on tehty muutama pienempi tarkennus.
Final Element Bonus (FEB):
- Jos urheilijan viimeisen liikkeen arvo mahdollisten downgradejen jälkeen on 0.8, 0.9 tai 1.0, saa urheilija tästä bonuksen (0.5, 0.8 tai 1.0 pistettä). Bonusta ei ilmoiteta, tuomaristo antaa sen automaattisesti.
- FEBiä ei anneta Suomessa lainkaan Varsity-ikäkategorialle. Kansainvälisissä kilpailussa se on mahdollinen Varsity Amateurille muttei Varsity Competitivelle.
- Master’s 40+ Competitive -kategoriassa FEBin mukaan tulo tuo uutena mahdollisuutena ilmoittaa yhden yli 0.7 arvoisen liikkeen, mutta tämän liikkeen on oltava koreografian viimeinen (kymmenes) pakollinen liike.
Bonus Combinatios (BC):
Urheilijan tehdessä kolme liikettä putkeen ja ilmoittaessa molempiin väleihin tavallisen combon, voi tämä ilmoittaa myös hakevansa ylimääräistä BC-pistettä. BC-pisteen saa, mikäli kaikki kolme liikettä ja molemmat combot menevät läpi kuten aiemminkin on arvosteltu.
”Levels of execution” merkinnät ovat poistuneet COPin pakollisten liikeiden taulukosta, ja samaa liikettä määrittelee enää sääntöjen kohta 9.8. Jatkossakaan ei siis saa ilmoittaa kahta saman liikkeen eri variaatiota pakollisina liikkeinä yhdessä koreografiassa.
Suomessa samana liikkeenä pidetään samaan nimeen pohjaavia ryhmän A elementtejä, jotka ovat vaikeusvariaatioita toisistaan (esimerkiksi, mutta ei rajoittuen spagaattien erisuuruiset avaukset, yhden vs. kahden käden versio liikkeestä tai lattia- vs. tankoversio samasta liikkeestä).
Muita tarkennuksia
- Vähennysten kautta 0:aan pisteeseen päätyneet pakolliset liikkeet katsotaan hylätyiksi ja aiheuttavat combon hylkäyksen, tai ainoana elementtiryhmänsä edustajana niistä tulee missing element group vähennys.
- RF-bonuksen voi jatkossa saada vain liikkeistä, jotka on merkitty COPissa ”CBRF”.
- Useisiin B-liikkeisiin (handspringit, deadliftit ja ayshit) on lisätty kriteeri ”arms extended”.
- Varsity-harrastetasolla kuudes liike voi jatkossa olla pistearvoltaan 0.4-0.6 (aiemmin 0.4-1.0).
Lisätietoja ja tarkennuksia löydät Säännöistä. Noudattamalla uusia sääntöjä varmistamme, että suomalaiset urheilijat ovat hyvin valmistautuneita kansainvälisiin kilpailuihin, ja jotta kansainvälisissä kilpailuissa ei tule ikäviä yllätyksiä.

