Grippien käyttöön uusia ohjeita!

Suomen Tankotanssiliiton tekninen komitea on tehnyt linjauksen grippien käytöstä kaikissa Suomen kilpailuissa (studiokilpailut sekä karsintakilpailut)

Pyydämme kaikkia kilpailijoita lukemaan ohjeet huolellisesti läpi. Etenkin pihkapohjaiset gripit ovat olleet varsin yleisiä Suomen kilpailuissa. Vastedes sellaisen hallussapito kilpailupaikalla johtaa suoraan urheilijan hylkäämiseen.

Grippien käyttö ja kielletyt gripit

Grippien käytön ja kiellettyjen grippien suhteen Suomessa noudatetaan POSAn kansainvälisiä sääntöjä. Huomaathan, että gripeistä linjataan SEKÄ COPissa ETTÄ Rules and Regulationissa.

Suomenkielinen tiivistelmä ohjeista (ristiriitatapauksissa noudatetaan POSAn englanninkielistä versiota totuutena):

 • Grippiä saa käyttää käsissä, jaloissa ja vartalossa. Grippi on aina laitettava ihoon. Grippiä ei saa laittaa tankoon.
 • Kiellettyjä grippejä ovat kaikki, jotka voivat vaikuttaa toisten urheilijoiden suorituksiin (eli jäävät niin tiukasti kiinni tankoon, että eivät lähde normaalilla tangonpyyhinnällä) tai aiheuttaa allergiaa. Näitä ovat esim.
  • Gorilla Grips, Rosin, Itac, Stickum
  • Kaikki aerosolituotteet sekä suihkutettavat sprayt
  • Kaikki tuotteet, joissa on ’resin’ tai tai vastaava raaka-aineena. Suomessa tätä tulkitaan niin, että kaikki pihkapohjaiset (pihkaa tai hartsia pienissäkin määrin sisältävät) grippiaineet ovat kiellettyjä. Huomaathan, että nämä saattavat olla tuotteen ainesosaluettelossa lukuisilla vaihtoehtoisilla nimillä merkattuna (rosin, resin, colophony, Greek pitch, pihka, hartsi, jousihartsi, kolofoni jne.)
 • Magnesiumia saa käyttää maltillisesti, kunhan sitä ei jää lavalle
 • Lisäksi uudet tai epätavalliset grippiaineet on hyväksytettävä Suomen Tankotanssiliiton teknisellä komitealla etukäteen

Grippien käytön valvonta

Grippien käyttöä tullaan tulevaisuudessa valvomaan kahdella tavalla:

 1. Kiellettyjen grippiaineiden tuominen kilpailupaikalle on kielletty. Mikäli urheilijalta, tämän huoltajalta tai valmentajalta löytyy hallusta kielletty grippi, urheilija hylätään. Kaikki kilpailun toimihenkilöt osallistuvat tarkkailuun, hylkäämisestä päätöksen tekee päätuomari
 2. Tangonpyyhkijöitä ohjeistetaan kertomaan päätuomarille välittömästi urheilijan suorituksen jälkeen, mikäli he havaitsevat tangossa grippiä joka on vaikea puhdistaa.