Kilpailusäännöt

Tankotanssiliitto noudattaa kansainvälisen Pole Sports & Arts World -liiton kilpailusääntöjä. Kilpailusäännöt on ladattavissa POSA:n sivuilta.

Code of points antaa lajiliitoille luvan poiketa virallisista säännöistä kansallisella ja aluetasolla. Alta voit lukea Suomessa yleisesti käytössä olevat säännöt, jotka poikkeavat POSA:n Code of Points tai Rules and regulations säännöistä. Mahdolliset muut poikkeukset säännöissä mainitaan aina kilpailuun ilmoittautumisen yhteydessä Suomisport tapahtumassa.

Harrastetasoa koskevat säännöt:

Säilyttääksemme etenkin uusilla harrastajilla mahdollisuuden kilpailla ”matalan kynnyksen kilpailuissa”, on 1.1.2023 otettu käyttöön seuraava pisteraja:
Mikäli harrastetason kilpailija saa kisoissa yli 90 pistettä, on kilpailijan siirryttävä kilpailemaan kilpatasolle seuraavalla kilpakaudella. Kilpakausi on kalenterivuosi. Jos urheilija on saanut harrastetason edustuspaikan kansainvälisiin kilpailuihin yli 90 pisteen suorituksella, saa hän luonnollisesti osallistua kyseisiin kansainvälisiin kilpailuihin harrastetasolla.

Harrastetason kansallisissa kilpailuissa liitto ei julkaise kisaajien pisteitä, vaan pelkästään sijoitukset. Kilpailutapahtumassa juontaja voi kertoa pisteet kolmen (3) parhaiten sijoittuneen osalta. Kaikki kilpailijat saavat tietää omat pisteensä ja ne tulevat näkyviin kilpailijoille jaettaviin kunniakirjoihin, sekä difficulty sheet:n. Poikkeuksena tässä harrastetason karsintakilpailu, jossa julkaistaan kaikkien osallistujien pisteet.

Kilpatasolla kilpaillut urheilija ei lähtökohtaisesti voi kilpailla harrastetasolla. Mikäli kilpailija pitää vähintään yhden vuoden taukoa kilpailemisesta sekä pole sport että pole art kilpailuissa, voi hän kilpailijan tekninen taso huomioiden palata takaisin harrastetasolle. Huomaathan, että säilyttääkseen kilpailuoikeuden, on kilpailijalla oltava voimassa oleva antidopingsopimus (lisenssin kautta) myös pitäessään välivuotta kilpailemisesta.

Uusien pakollisten liikkeiden ilmoittaminen:

Suomessa ei ole käytössä uusien pakollisten liikkeiden ilmoittamista kilpailutapahtuman yhteydessä, vaan kaikki uudet liikkeet tulee ilmoittaa ja hyväksyttää POSA:n kautta Code of points:n ohjeiden mukaisesti. Suomessa järjestettävissä kansallisen tason kilpailuissa ja studiokilpailuissa pakollisiksi liikkeiksi hyväksytään vain Code of points:n liikelistaukseen tai sen liitteisiin hyväksytyt liikkeet.

Yleiset kilpailu ja tapahtumasäännöt:

 • Liiton järjestämissä studiokilpailuissa tulee olla vähintään 15 ilmoittautumista toteutuakseen
 • Suoritusjärjestys kilpailijoille tehdään Suomen Tankotanssiliiton toimesta ennen tapahtumaa
 • Kansallisen tason kilpailuissa Varsity- ja Junior A -ikäluokan sarjoille ei järjestetä erillisiä karsintoja vaan suora finaali. Muissa sarjoissa voidaan järjestää erillinen karsinta kilpailijamäärästä riippuen. Mahdollisesta karsintarajasta ilmoitetaan kunkin kilpailutapahtuman kohdalla erikseen.
 • Kilpailijalla saa olla kilpailutapahtumassa yksi (1) huoltaja TAI valmentaja. Huoltajalla/valmentajalla tulee olla voimassaoleva liiton lisenssi. Lisenssin omaava huoltaja/valmentaja pääsee ilmaiseksi kilpailutapahtumaan, johon hänet on nimetty viralliseksi huoltajaksi/valmentajaksi. Kaikki muut urheilijan kannattajat lunastavat pääsymaksulliseen tapahtumaan pääsylipun.
 • Kilpailuareenalla saa liikkua kilpailun aikana vain suoritusvuorossa olevat urheilijat, kilpailun avustajat, tuomarit sekä akkredioidut kuvaajat siten, että se ei vaikuta kilpailijan suoritukseen tai tuomarien näkyvyyteen. Kuvaajien ja avustajien tulee myös huomioida, että he ovat mahdollisimman vähän muiden kuvaajien ja kilpailijan sekä taustamainosten välissä.
 • Kilpailijoiden kannustajien (ml. huoltajat ja valmentajat) liikkuminen suorituspaikalla suoritusten aikana on ehdottomasti kielletty. Huoltajien ja valmentajien tulee olla joko kilpailijoiden odotusalueella tai katsomossa. Kilpailijat, jotka eivät ole suoritusvuorossa eivät niinikään saa liikkua suorituspaikalla muiden kilpailjoiden ollessa suorittamassa vuoroaan.
 • Kaikissa liiton tapahtumissa urheilijat kilpailevat omalla vastuullaan ja vakuutuksellaan ja allekirjoittavat kilpailijasopimuksen, joka sisältää vastuuvapautuksen järjestäjille sekä luvan käyttää tapahtumassa urheilijasta otettavia kuvia, videota, ääntä ym. vastikkeetta liiton ja kumppaneiden uutisoinnissa sekä markkinoinnissa.
 • Kilpailijoiden tulee pitää kilpailuasua suorituksissaan, tulosten julkistuksessa sekä palkintojenjaossa. Mahdollisia seuran tms omia mainosasuja voi pitää muuten tapahtumissa.

Huoltajana / valmentajan toimiminen Suomen Tankotanssiliiton alaisissa kilpailuissa

 • Kilpailussa virallisena huoltajana/valmentajana toimivalla tulee olla voimassa oleva liiton lisenssi ja antidopingsopimus minkä tahansa Suomen Voimalajiliiton lisenssin kautta. Lisenssi on pääsyvaatimuksena mm. backstagelle pääsyyn. Lisenssi tulee hankkia kyseisen kilpailun ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä.
 • Kilpailutapahtumassa kilpailijalla voi olla vain yksi virallinen huoltaja TAI valmentaja. Kilpailutapahtumaan nimetty lisenssin omistava huoltaja/valmentaja on oikeutettu ilmaiseen sisäänpääsyyn katsomoon seuraamaan kilpailua (HUOM! koskee vain kansallisen tason kilpailuja).
 • Alle 18-vuotiaalla tulee olla tapahtumapaikalla nimetty huoltaja. Mikäli huoltaja katsoo, että alaikäinen pärjää backstagella ja esiintymistiloissa ilman huoltajaa, riittää että huoltaja on tavoitettavissa kilpailupaikalla yleisön tiloissa silloin, kun urheilija on kilpailupaikalla. Tällöin huoltaja ei tarvitse lisenssiä, mutta hänen on ostettava lippu katsomoon.
 • Huomioithan, että Varsity -sarjassa varmistaja (spottaaja) lavalla on pakollinen. Varmistajana toimiva huoltaja/valmentaja tarvitse voimassaolevan lisenssin ja antidopingsopimuksen päästäkseen esiintymistilaan ja backstagelle.